Konkurs przeznaczony jest dla uczniów szkół gimnazjalnych, którzy interesują się sztuką kulinarną oraz florystyką i sztuką dekoracji - w konkursie mogą brać udział 3-osobowe zespoły, ilość zespołów zgłoszonych przez daną szkołę jest dowolna...
REGULAMIN III EDYCJI KONKURSU
GASTRONOMICZNO-FLORYSTYCZNEGO
- 1) Organizatorami konkursu są nauczyciele przedmiotów zawodowych z zakresu gastronomii i architektury krajobrazu w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych2 imienia Hetmana Stefana Czarnieckiego, ul. Koniecpolska 40, 29-100 Włoszczowa.
Celem konkursu jest:
- Rozwijanie kreatywności i wrażliwości artystycznej młodzieży
- Zachęcanie do samodzielnego poszukiwania wiedzy z zakresu dekoracji roślinnych oraz żywienia człowieka i technologii produkcji potraw
- Popularyzacja florystyki wśród młodzieży
- Nawiązywanie współpracy z innymi szkołami
- Rozwijanie zainteresowań kulinarnych
- Poznawanie i promowanie tradycji kulinarnych
- Aktywizowanie współpracy pomiędzy szkołami
- Integracja młodzieży
- 2) Konkurs przeznaczony jest dla uczniów szkół gimnazjalnych, którzy interesują się sztuką kulinarną oraz florystyką i sztuką dekoracji, w konkursie mogą brać udział 3-osobowe zespoły, ilość zespołów zgłoszonych przez daną szkołę jest dowolna.
- 3)Tematyka konkursu: „Z miłości do mamy”.
- 4) Konkurs jest dwuetapowy:
- a) etap pierwszy - polega na przygotowaniu dowolnej potrawy dla mamy i dekoracji z kwiatów żywych w kieliszku do wina lub szampana oraz przesłaniu na adresy mailowe organizatora lub dostarczeniu do sekretariatu szkoły na płycie CD/DVD :
- nazwy potrawy
- normatywu surowcowego na 2 porcje potrawy
- opisu wykonania
- max 4 zdjęć, na których przedstawiono potrawę oraz dekorację roślinną stołu (w formie elektronicznej w formacie JPG)
Komisja konkursowa oceni prace biorąc pod uwagę:
- zgodność przepisu z tematyką konkursu - 0-5 pkt
- pomysłowość i oryginalność- 0-5pkt
- formę zapisu receptury kulinarnej potrawy- 0-5 pkt
- wygląd potrawy – na podstawie zdjęć- 0-5 pkt
- dekorację w naczyniu -0-5 pkt
Maksymalnie można uzyskać 25 pkt.
- b) etap drugi - przeznaczony jest dla 6 drużyn, które uzyskały najwyższą punktację w etapie pierwszym. Etap ten odbędzie się 25 kwietnia 2018 r. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 i będzie się składał z dwóch części:
- teoretycznej – w formie testu wiedzy z zakresu podstaw żywienia człowieka i technologii produkcji potraw oraz podstawowej wiedzy o dekoracjach roślinnych (czas trwania 45 minut).
- praktycznej – polegającej na przygotowaniu dowolnej potrawy dla mamy (dla dwóch osób) oraz wykonaniu prezentu dla mamy w postaci bransoletki z żywych roślin ozdobnych i materiałów dekoracyjnych(czas trwania 60 minut).
W części teoretycznej bierze udział 1 przedstawiciel z każdego zespołu, pozostałe osoby dokonują w tym czasie wyboru produktów i potrzebnych materiałów i przygotowują swoje stanowisko pracy do części praktycznej.
Uczestnicy mają do dyspozycji podstawowe produkty spożywcze, urządzenia i sprzęt gastronomiczny, zastawę stołową, materiał roślinny i dekoracyjny oraz konstrukcję przygotowaną do wykonania bransoletki. Część praktyczna będzie się odbywała w szkolnej pracowni gastronomicznej i w pracowni adaptowanej na warsztat florystyczny.
Prace konkursowe I i II etapu będzie oceniała Komisja Konkursowa złożona z nauczycieli przedmiotów gastronomicznych i nauczycieli architektury krajobrazu ZSP Nr 2.
4. Na końcowy wynik oceny prac będą się składały następujące elementy:
- wynik punktowy testu wiedzy – max 30 pkt
- przygotowanie stanowiska pracy – max 3 pkt
- dobór surowców i sprzętu - max 3 pkt
- higiena pracy - max 6 pkt
- walory smakowo-zapachowe przygotowanych potraw – max 10 pkt
- pomysłowość w przygotowaniu potraw – max 6 pkt
- charakter potraw zgodny z tematyką – max 6 pkt
- estetyka podania i nakrycie do posiłku - max 6 pkt
- pomysłowość i kreatywność w przygotowaniu dekoracji florystycznej - max 10 pkt
- zastosowanie zasad kompozycji – max 3 pkt
- wygląd całości – max 7pkt
Łączna suma punktów do uzyskania w I i II części konkursu - 90.
5. Na podstawie sumy punktów uzyskanych w II etapie Komisja Konkursowa wyłoni zwycięzców.
6. Zwycięskie drużyny otrzymają nagrody rzeczowe. Wszystkie drużyny biorące udział w II etapie otrzymają dyplomy.
7. Formą zgłoszenia drużyn do I etapu konkursu jest nadesłanie prac konkursowych w terminie do 06.04.2018 r. w formie elektronicznej – drogą mailową, przepis i zdjęcia w postaci załączników na adres:
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
z dopiskiem „Konkurs kulinarno-florystyczny” lub dostarczeniu na płycie CD/DVD do sekretariatu szkoły.
Prace powinny zawierać przepis na potrawę oraz fotografie (maksymalnie 4) tej potrawy. Przepisy powinny być podpisane z podaniem imion i nazwisk wszystkich członków zespołu, klasy oraz nazwy szkoły. Prosimy także o podanie imienia i nazwiska nauczyciela – opiekuna zespołu oraz adresu e-mail, na który prześlemy potwierdzenie odebrania prac i informacje o zakwalifikowaniu się do kolejnego etapu.
8. Prace nadesłane po terminie, niekompletne lub niespełniające warunków konkursu nie będą oceniane.
9. Zgłoszenie prac do konkursu jest równoznaczne z przekazaniem praw autorskich do nich na rzecz Organizatora, o których mowa w art. 50 ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawach autorskich i prawach pokrewnych (Dz. U. z 1994r., Nr 24, poz. 83) oraz do publikacji w wydawnictwach wszelkiego typu, wydawanych przez Organizatora oraz w Internecie.
10. Prace przechodzą na własność Organizatora i nie będą odsyłane.
11. Zespoły, które zakwalifikują się do II etapu konkursu, zostaną o tym poinformowane drogą mailową, w ten sposób przekażemy również szczegóły organizacyjne dotyczące tego etapu i zestaw produktów spożywczych, jakie będą dostępne podczas części praktycznej II etapu.
12. Ogłoszenie wyników i rozdanie nagród nastąpi w dniu 25.04.2018.
13. Organizatorzy zastrzegają sobie prawo do umieszczenia danych oraz zdjęć uczestników konkursu, a także zdjęć prac konkursowych na stronie internetowej szkoły.
14. Uczestnicy etapu praktycznego zobowiązani są do przestrzegania zasad bhp, organizatorzy konkursu nie ponoszą odpowiedzialności za wypadki powstałe w wyniku niestosowania się do tych zasad.
14. Przystąpienie do konkursu jest równoznaczne z akceptacją niniejszego regulaminu.
15. Wszystkie kwestie sporne rozstrzyga organizator konkursu.
16. Decyzje komisji są wiążące i ostateczne.
Serdecznie zapraszamy do ,,Czarnieckiego", czekamy na Was!
Źródło: info pani Teresa Pniewska, grafika domeny publiczne
Redakcja: Lidia Jurek