1Nasza szkoła popularyzuje zdrowe odżywianie przez cały rok szkolny, w trakcie określonych programów i poza nimi! Daktyle to słodycz przesycona witaminami! Przeczytaj, przekonaj się, że warto je jeść…

 

 

 

 

 

 

2

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/daktyle-suszone-i-swieze-wlasciwosci-odzywcze-jakie-witaminy-zawieraja_36337.html

 

 

Szkolny koordynator  projektów prozdrowotnych, np. ,,CZAS NA ZDROWIE",  profilaktycznych, pani Beata Wójcik-Jaworska zachęca wszystkich do… zajadania daktyli!

Daktyle to owoce, których właściwości odżywcze docenią szczególnie sportowcy. Daktyle, zarówno te suszone, jak i surowe, są skarbnicą cukrów prostych, będących źródłem energii podczas intensywnego wysiłku, a ponadto uzupełnią niedobór glikogenu oraz potasu w organizmie. Poza tym daktyle zapobiegną miażdżycy, złagodzą objawy menopauzy i pomogą uporać się z zaparciami.



Co zawierają daktyle?... 3

 

Wartości odżywcze świeżych daktyli (w 100 g). Odmiana Deglet Noor/Medjool
Wartość energetyczna - 282/277 kcal
Białko ogółem - 2,45/1,81 g
Tłuszcz - 0,39/0,15 g
Węglowodany - 75,03 g (w tym cukry proste 63,35)/ 74,97 g (w tym cukry proste 66,47)
Błonnik - 8/6,7 g

Witaminy
Witamina C – 0,4/0 mg
Tiamina – 0,052/0,050 mg
Ryboflawina – 0,066/0,060 mg
Niacyna - 1,274/1,610 mg
Witamina B6  - 0,165/0,249 mg
Kwas foliowy -  19/15 µg
Witamina A – 10/149 IU
Witamina E – 0,05/0 mg
Witamina K - 2,7/2,7 µg

Minerały
Wapń – 39/64 mg
Żelazo - 1,02/0,90 mg
Magnez - 43/54 mg
Fosfor - 62/62 mg
Potas - 656/696 mg
Sód – 2/1 mg
Cynk - 0,29/0,44 mg

Suszone daktyle mają podobne wartości odżywcze. Wyjątek stanowi zawartość błonnika, którego jest nieznacznie więcej (około 8, 7 g/100 g) niż w owocach surowych.


4
 

http://www.agataberry.pl/moj-test-daktyli/  5

Ze względu na zawartość magnezu, owoce te zalecane są osobom, które żyją w ciągłym stresie. Poprawiają pracę serca oraz niwelują skutki uboczne powstałe przez długotrwały stres.

Jednak na tym skład daktyli się nie kończy! Można również wyróżnić duże ilości błonnika, który znakomicie poprawia funkcjonowanie jelit, oczyszcza je oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na raka okrężnicy. Posiadają one spore ilości antyoksydantów, które poprawiają odporność organizmu. Jako nieliczne owoce posiadają w składzie naturalne salicylany, które działają podobnie jak aspiryna, czyli leczą stany zapalne, niwelują ból oraz obniżają temperaturę.

6 właściwości zdrowotnych daktyla...  

 

1. Utrzymują zdrowe oczy.

Jako że daktyle posiadają witaminę A oraz luteinę, potrafią wyostrzyć widzenie. Są to bardzo ważne składniki dla siatkówki oraz plamki żółtej.

2. Poprawiają odporność.

Owoce te zawierają dużą ilość naturalnych antyoksydantów, które przyczyniają się do poprawy odporności. Warto je również stosować podczas choroby, ze względu na salicylany, które działają podobnie jak aspiryna.

3. Zapobiegają miażdżycy.

Warto regularnie spożywać daktyle, ponieważ zapobiegają one rozwojowi miażdżycy, a także niwelują ryzyko zakrzepów.

4. Pomagają w reakcjach alergicznych.

Owoce te posiadają niewielkie ilości siarki organicznej, która skutecznie potrafią niwelować reakcje alergiczne. Daktyle zawierają siarkę jako jedne z nielicznych owoców.

5. Źródło żelaza.

Osoby, które zmagają się z anemią powinny spożywać daktyle, które zawierają duże ilości żelaza. Świetnie nadają się również do celów profilaktycznych!

6. Poprawiają pracę serca.

Wystarczy zjeść jedną porcję daktyli (garść, czyli około 45 g), aby dostarczyć do organizmu 80 mg magnezu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przede wszystkim przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi oraz bierze udział w licznych przemianach metabolicznych.

https://arturtopolski.pl/daktyle-zdrowie-lecznicze/

 6

 7

 

 Polecamy 10 zdrowych deserów z daktyli – wegańskich, bezglutenowych, bez cukru…

 

http://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/10-zdrowych-deserow-z-daktyli-weganskich-bezglutenowych-bez-cukru/

Źródło: info pani Beata Wójcik-Jaworska, grafika domeny publiczne

Redakcja: Lidia Jurek i Monika Kaczmarska