02

 

 

 

03

 

Podstawowe składniki diety to:

  • białka,
  • tłuszcze,
  • węglowodany.

Białka (proteiny) stanowią budulec naszego organizmu, szczególnie mięśni. Są one również odpowiedzialne za budowę tkanek w organizmie człowieka oraz związków, np. enzymów, hormonów, przeciwciał. Jeden gram białka dostarcza 4 kcal (kilokalorie). Białka regulują również naszą przemianę materii. Wystarczająca ilość białek spożywanych codziennie decyduje o odpowiednim wzroście i rozwoju naszego ciała. W przypadku deficytu węglowodanów i tłuszczów białka służą organizmowi jako źródło energii. Niestety jest to bardzo negatywny proces, którego efektem może być anemia, ogólne zmęczenie, spadek odporności, a nawet zahamowanie wzrostu lub zanik mięśni. Odwrotnie – zbyt duża ilość białka w diecie powoduje zwiększoną produkcję kwasu moczowego i mocznika, a tym samym bardzo obciąża nerki.

Produkty bogate w białko: jaja, drób, wołowina, ryby, produkty mleczne, twarogi, a także orzechy i rośliny strączkowe.

Tłuszcze (lipidy) są to naturalne związki organiczne, które nie rozpuszczają się w wodzie. Tłuszcze są najlepszym źródłem energii – jeden gram tłuszczu dostarcza aż 9 kcal. Powinny stanowić 20–30% codziennego zapotrzebowania energetycznego zdrowego człowieka. Lipidy spełniają też funkcję budulcową – są one składnikiem m.in. błon komórkowych, hormonów i cholesterolu. Tłuszcze można podzielić na dwie grupy:

  • tłuszcze pochodzenia roślinnego, czyli oleje,
  • tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, czyli np. masło, słonina i smalec.

Lipidy umożliwiają wchłanianie witamin A, D, E i K, które rozpuszczają się jedynie w nich. Warto jednak pamiętać, że jeśli dostarczymy organizmowi zbyt dużo tłuszczu – zostanie on zmagazynowany w postaci tkanki tłuszczowej. W zjawisku tym dużą rolę odgrywają także węglowodany. Tłuszcze spożyte w posiłku powodują uczucie sytości, ponieważ hamują wydzielanie soku żołądkowego. Są też naturalnym wzmacniaczem smaku potraw.

Najzdrowsze źródła tłuszczu to:  oliwa z oliwek, tłuste ryby, słonecznik, orzechy lub nasiona rzepaku czy siemienia lnianego.

Węglowodany (sacharydy – cukry) składają się z atomów węgla, tlenu i wodoru. Jeden gram węglowodanów dostarcza ok. 4 kcal. Powinny one stanowić 50–60% codziennego zapotrzebowania energetycznego zdrowego człowieka. W naturze węglowodany powstają w roślinach i są one dla nas najważniejszym źródłem energii. Korzystają z nich nasze mięśnie, w tym serce. Co ważne, erytrocyty i komórki nerwowe również korzystają z węglowodanów – i to jako jedynych źródeł energii! Węglowodany pozwalają jednak na prowadzenie przez organizm oszczędnej gospodarki białkami i tłuszczami. Co ważne, organizm zatrzymuje pewien zapas węglowodanów w postaci glikogenu, ale zapas ten podczas wysiłku fizycznego zostaje wyczerpany. Niestety, w przypadku spożywania nadmiaru węglowodanów, cukry zamieniają się w tłuszcz, który może się odłożyć w postaci tkanki tłuszczowej. Taki efekt nazywamy zbyt dużą podażą węglowodanów, która powoduje tycie.

Najzdrowszymi źródłami węglowodanów są:  płatki owsiane, ryże, ciemne pieczywo, kasze, makarony, warzywa i otręby pszenne.

 

Białka   

Węglowodany

Tłuszcze

Makrela wędzona (również tłuszcze)

Jaja

Filet z łososia

Twaróg półtłusty

Mięso z kurczaka

Orzechy (również tłuszcze)

Kabanos drobiowy

Mleko

Sardynki (również tłuszcze)

Makaron

Ryż

Fasola

Morele suszone

Musli

Banan

Płatki owsiane

Miód pszczeli

Czekolada ciemna

Powidła

Ziemniaki

Kasza

Makrela wędzona (również białka)

Masło

Orzechy (również białka)

Słonina

Olej rzepakowy

Sardynki (również białka)

Uwaga!  Czytaj etykiety!

Olej palmowy

Olej palmowy zawiera do 45% niekorzystnych dla organizmu nasyconych kwasów tłuszczowych, sprzyjających otyłości, cukrzycy typu II i wzrostowi „złego” cholesterolu LDL we krwi.

Konserwant: pirosiarczan sodu

Może obniżyć zawartość witamin w produktach na skutek utlenienia. Może być przyczyną ataków astmy oraz wywoływać katar sienny, chroniczną pokrzywkę i atopowe zapalenie skóry.

Wzmacniacz smaku: E 621

Może nasilać problemy astmatyczne, powodować bóle głowy, przyspieszone bicie serca, pogorszenie wzroku, nudności, bezsenność, osłabienie, otyłość.

Wzmacniacz smaku: E 635

Może powodować zmiany skórne takie jak wysypkę i swędzenie, a także nadpobudliwość i gwałtowne wahania nastroju

Konserwant: E 250 – azotyn III sodu

Powstawanie nowotworów, astmy, zapalenie nerek, zawroty głowy, problemy behawioralne, szkodzą przy nadciśnieniu, E250 utrudnia transport tlenu przez krew.

Barwnik: E 110 – żółć pomarańczowa

Powoduje nasilenie objawów astmy, podejrzewany o wywoływanie nowotworów wątroby i nadpobudliwości u dzieci.

Barwnik: E 124 – czerwień koszenilowa

Niebezpieczny dla astmatyków, może powodować nadpobudliwość u dzieci.

Barwnik: E 132 – indygotyn

Reakcje alergiczne, nadpobudliwość, podejrzewany o działanie rakotwórcze.

Barwnik: E 104 – żółcień chinolinowa

Powoduje wysypkę, zaczerwienienie, nadpobudliwość u dzieci, podejrzewany o wywoływanie nowotworów wątroby. Niebezpieczny dla astmatyków i osób uczulonych na aspirynę.

Syrop glukozowo fruktozowy (syrop glukozowy)

Stanowi on szczególne zagrożenie dla wystąpienia nadwagi i otyłości, ponieważ fruktoza, będąca podstawowym składnikiem syropu glukozowo-fruktozowego jest w całości przetwarzana w organizmie człowieka na trójglicerydy, które następnie przetwarzane są na tkankę tłuszczową.

Guma arabska

Powoduje uczulenia.

Błękit brylantowy FCF (E 133)

Powinny unikać go osoby z zespołem jelita nadwrażliwego i innymi schorzeniami przewodu pokarmowego, osoby uczulone na salicyniany oraz dzieci. Może wywoływać reakcje alergiczne, astmę. Jest kancerogenny.

Składniki, których szkodliwego działania nie udowodniono

maltodekstryna

E 301 – askorbinian sodu

E 500 – węglan sodu

E 330 – kwas cytrynowy

E 503 – węglan amonu

E 100 – kurkumina

Emulgator: E 322 – lecytyna sojowa

E 120 – karmina (wyizolowana z owadów)

E 325 – mleczan sodu

Karoteny E 160a / E 160e

E 331 – cytrynian sodu

E 171 – dwutlenek tytanu

04

 

Źródło: Librus
Redakcja: Lidia Jurek I Joanna Ziental