Podstawowe składniki diety to:
- białka,
- tłuszcze,
- węglowodany.
Białka (proteiny) stanowią budulec naszego organizmu, szczególnie mięśni. Są one również odpowiedzialne za budowę tkanek w organizmie człowieka oraz związków, np. enzymów, hormonów, przeciwciał. Jeden gram białka dostarcza 4 kcal (kilokalorie). Białka regulują również naszą przemianę materii. Wystarczająca ilość białek spożywanych codziennie decyduje o odpowiednim wzroście i rozwoju naszego ciała. W przypadku deficytu węglowodanów i tłuszczów białka służą organizmowi jako źródło energii. Niestety jest to bardzo negatywny proces, którego efektem może być anemia, ogólne zmęczenie, spadek odporności, a nawet zahamowanie wzrostu lub zanik mięśni. Odwrotnie – zbyt duża ilość białka w diecie powoduje zwiększoną produkcję kwasu moczowego i mocznika, a tym samym bardzo obciąża nerki.
Produkty bogate w białko: jaja, drób, wołowina, ryby, produkty mleczne, twarogi, a także orzechy i rośliny strączkowe.
Tłuszcze (lipidy) są to naturalne związki organiczne, które nie rozpuszczają się w wodzie. Tłuszcze są najlepszym źródłem energii – jeden gram tłuszczu dostarcza aż 9 kcal. Powinny stanowić 20–30% codziennego zapotrzebowania energetycznego zdrowego człowieka. Lipidy spełniają też funkcję budulcową – są one składnikiem m.in. błon komórkowych, hormonów i cholesterolu. Tłuszcze można podzielić na dwie grupy:
- tłuszcze pochodzenia roślinnego, czyli oleje,
- tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, czyli np. masło, słonina i smalec.
Lipidy umożliwiają wchłanianie witamin A, D, E i K, które rozpuszczają się jedynie w nich. Warto jednak pamiętać, że jeśli dostarczymy organizmowi zbyt dużo tłuszczu – zostanie on zmagazynowany w postaci tkanki tłuszczowej. W zjawisku tym dużą rolę odgrywają także węglowodany. Tłuszcze spożyte w posiłku powodują uczucie sytości, ponieważ hamują wydzielanie soku żołądkowego. Są też naturalnym wzmacniaczem smaku potraw.
Najzdrowsze źródła tłuszczu to: oliwa z oliwek, tłuste ryby, słonecznik, orzechy lub nasiona rzepaku czy siemienia lnianego.
Węglowodany (sacharydy – cukry) składają się z atomów węgla, tlenu i wodoru. Jeden gram węglowodanów dostarcza ok. 4 kcal. Powinny one stanowić 50–60% codziennego zapotrzebowania energetycznego zdrowego człowieka. W naturze węglowodany powstają w roślinach i są one dla nas najważniejszym źródłem energii. Korzystają z nich nasze mięśnie, w tym serce. Co ważne, erytrocyty i komórki nerwowe również korzystają z węglowodanów – i to jako jedynych źródeł energii! Węglowodany pozwalają jednak na prowadzenie przez organizm oszczędnej gospodarki białkami i tłuszczami. Co ważne, organizm zatrzymuje pewien zapas węglowodanów w postaci glikogenu, ale zapas ten podczas wysiłku fizycznego zostaje wyczerpany. Niestety, w przypadku spożywania nadmiaru węglowodanów, cukry zamieniają się w tłuszcz, który może się odłożyć w postaci tkanki tłuszczowej. Taki efekt nazywamy zbyt dużą podażą węglowodanów, która powoduje tycie.
Najzdrowszymi źródłami węglowodanów są: płatki owsiane, ryże, ciemne pieczywo, kasze, makarony, warzywa i otręby pszenne.
Białka |
Węglowodany |
Tłuszcze |
Makrela wędzona (również tłuszcze) Jaja Filet z łososia Twaróg półtłusty Mięso z kurczaka Orzechy (również tłuszcze) Kabanos drobiowy Mleko Sardynki (również tłuszcze) |
Makaron Ryż Fasola Morele suszone Musli Banan Płatki owsiane Miód pszczeli Czekolada ciemna Powidła Ziemniaki Kasza |
Makrela wędzona (również białka) Masło Orzechy (również białka) Słonina Olej rzepakowy Sardynki (również białka) |
Uwaga! Czytaj etykiety!
Olej palmowy |
Olej palmowy zawiera do 45% niekorzystnych dla organizmu nasyconych kwasów tłuszczowych, sprzyjających otyłości, cukrzycy typu II i wzrostowi „złego” cholesterolu LDL we krwi. |
Konserwant: pirosiarczan sodu |
Może obniżyć zawartość witamin w produktach na skutek utlenienia. Może być przyczyną ataków astmy oraz wywoływać katar sienny, chroniczną pokrzywkę i atopowe zapalenie skóry. |
Wzmacniacz smaku: E 621 |
Może nasilać problemy astmatyczne, powodować bóle głowy, przyspieszone bicie serca, pogorszenie wzroku, nudności, bezsenność, osłabienie, otyłość. |
Wzmacniacz smaku: E 635 |
Może powodować zmiany skórne takie jak wysypkę i swędzenie, a także nadpobudliwość i gwałtowne wahania nastroju |
Konserwant: E 250 – azotyn III sodu |
Powstawanie nowotworów, astmy, zapalenie nerek, zawroty głowy, problemy behawioralne, szkodzą przy nadciśnieniu, E250 utrudnia transport tlenu przez krew. |
Barwnik: E 110 – żółć pomarańczowa |
Powoduje nasilenie objawów astmy, podejrzewany o wywoływanie nowotworów wątroby i nadpobudliwości u dzieci. |
Barwnik: E 124 – czerwień koszenilowa |
Niebezpieczny dla astmatyków, może powodować nadpobudliwość u dzieci. |
Barwnik: E 132 – indygotyn |
Reakcje alergiczne, nadpobudliwość, podejrzewany o działanie rakotwórcze. |
Barwnik: E 104 – żółcień chinolinowa |
Powoduje wysypkę, zaczerwienienie, nadpobudliwość u dzieci, podejrzewany o wywoływanie nowotworów wątroby. Niebezpieczny dla astmatyków i osób uczulonych na aspirynę. |
Syrop glukozowo fruktozowy (syrop glukozowy) |
Stanowi on szczególne zagrożenie dla wystąpienia nadwagi i otyłości, ponieważ fruktoza, będąca podstawowym składnikiem syropu glukozowo-fruktozowego jest w całości przetwarzana w organizmie człowieka na trójglicerydy, które następnie przetwarzane są na tkankę tłuszczową. |
Guma arabska |
Powoduje uczulenia. |
Błękit brylantowy FCF (E 133) |
Powinny unikać go osoby z zespołem jelita nadwrażliwego i innymi schorzeniami przewodu pokarmowego, osoby uczulone na salicyniany oraz dzieci. Może wywoływać reakcje alergiczne, astmę. Jest kancerogenny. |
Składniki, których szkodliwego działania nie udowodniono |
|
maltodekstryna |
E 301 – askorbinian sodu |
E 500 – węglan sodu |
E 330 – kwas cytrynowy |
E 503 – węglan amonu |
E 100 – kurkumina |
Emulgator: E 322 – lecytyna sojowa |
E 120 – karmina (wyizolowana z owadów) |
E 325 – mleczan sodu |
Karoteny E 160a / E 160e |
E 331 – cytrynian sodu |
E 171 – dwutlenek tytanu |
Źródło: Librus
Redakcja: Lidia Jurek I Joanna Ziental