Dotychczasowe ustalenia dietetyków są jasne.
Trzeba jeść zdrowe śniadanie…
Dlaczego?
Bo dzięki temu można lepiej funkcjonować przez cały dzień i łatwiej jest zrealizować cel dietetyczny!
Dobre śniadanie, zjedzone rano, decyduje o poziomie energii na dalsze godziny. Pierwszy posiłek zjedzony po nocnym, kilkugodzinnym odpoczynku całego organizmu, wszystkich jego układów, nie pozostaje bez wpływu na całość zbilansowanej diety, a co za tym idzie, na zachowanie dotychczasowej wagi lub skuteczności wysiłków odchudzania.
Przestrzegaj poniższych zasad, a będziesz mogła/mógł liczyć na efekty zdrowotne i zachowanie smuklejszej sylwetki!
- Nie rezygnuj ze śniadań! – poranne danie pomaga spalić więcej kalorii w ciągu dnia;
- Zwróć uwagę na porcję – I śniadanie powinno być duże, aby móc najeść się do syta, tzn. ok. 350 kalorii;
- Jedz, jak najwcześniej się da – co najmniej 1 godzinę po obudzeniu się. W efekcie łatwiej jest utrzymać rytm dobowy i zwiększyć metabolizm;
- Jedz więcej białka, a mniej cukru;
- Jedz co najmniej 8 g błonnika – gwarantuje on uczucie sytości na dłużej.
Na zdrowie! Tak trzymaj!
Opracowanie: Lidia Jurek i Monika Kaczmarska