Uwaga!
W związku ze zgłąszanymi przez niektóre szkoły trudnościami, uwzględnimy w konkursie wszystkie drużyny, które złożą prace do 11 marca 2016 r., nawet jeśli nie zostały zgłoszone w obowiązującym terminie.
Organizatorami konkursu są nauczyciele przedmiotów zawodowych z zakresu gastronomii i architektury krajobrazu w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 imienia Hetmana Stefana Czarnieckiego we Włoszczowie.
Cele konkursu:
- Rozwijanie kreatywności i wrażliwości artystycznej młodzieży
- Zachęcanie do samodzielnego poszukiwania wiedzy z zakresu dekoracji roślinnych oraz żywienia człowieka i technologii produkcji potraw
- Popularyzacja florystyki wśród młodzieży
- Nawiązywanie współpracy z innymi szkołami
- Rozwijanie zainteresowań kulinarnych
- Poznawanie i promowanie tradycji kulinarnych
- Aktywizowanie współpracy pomiędzy szkołami
- Integracja młodzieży
2) Konkurs przeznaczony jest dla uczniów szkół gimnazjalnych, którzy interesują się sztuką kulinarną oraz florystyką i sztuką dekoracji, w konkursie mogą brać udział 3-osobowe zespoły, ilość zespołów zgłoszonych przez daną szkołę jest dowolna
3) Tematyka konkursu: „Potrawy wielkanocne i świąteczne dekoracje stołów”
4) Konkurs jest dwuetapowy:
a) etap pierwszy polega na przygotowaniu dowolnej potrawy wielkanocnej i przesłaniu na adres organizatora :
- nazwy potrawy
- normatywu surowcowego na 4 porcje potrawy
- opisu wykonania
- max 4 zdjęć potrawy uwzględniających elementy dekoracji (w formie papierowej w formacie nie mniejszym niż 10x15cm lub w formie elektronicznej w formacie JPG)
Komisja konkursowa oceni prace biorąc pod uwagę:
- zgodność przepisu z tematyką konkursu - 0-5pkt
- pomysłowość i oryginalność- 0-5pkt
- formę zapisu receptury kulinarnej potrawy- 0-5pkt
- wygląd potrawy – na podstawie zdjęć- 0-5pkt
- dekorację potrawy-0-5pkt
Maksymalnie można uzyskać 25 pkt.
b) etap drugi przeznaczony jest dla 6 drużyn, które uzyskały najwyższą punktację w etapie pierwszym. Etap ten odbędzie się 04.04.2016 r. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 i będzie się składał z dwóch części:
- teoretycznej – w formie testu wiedzy z zakresu podstaw żywienia człowieka i technologii produkcji potraw oraz podstawowej wiedzy o dekoracjach roślinnych stołów (czas trwania 45 minut).
- praktycznej – polegającej na przygotowaniu śniadania wielkanocnego dla dwóch osób) oraz udekorowaniu stołu aranżacją z żywych roślin ozdobnych i materiałów dekoracyjnych (czas trwania 60 minut)
W części teoretycznej bierze udział 1 przedstawiciel z każdego zespołu, pozostałe osoby dokonują w tym czasie wyboru produktów i potrzebnych materiałów i przygotowują swoje stanowisko pracy do części praktycznej.
Uczestnicy mają do dyspozycji podstawowe produkty spożywcze, urządzenia i sprzęt gastronomiczny, zastawę stołową oraz materiał roślinny i dekoracyjny do ozdobienia stołu. Część praktyczna będzie się odbywała w szkolnej pracowni gastronomicznej i w pracowni adaptowanej na warsztat florystyczny.
Prace konkursowe I i II etapu będzie oceniała Komisja Konkursowa złożona z nauczycieli przedmiotów gastronomicznych i nauczycieli architektury krajobrazu ZSP nr 2.
4. Na końcowy wynik oceny prac będą się składały następujące elementy:
- wynik punktowy testu wiedzy – max 30 pkt
- przygotowanie stanowiska pracy – max 3 pkt
- dobór surowców i sprzętu - max 3 pkt
- higiena pracy - max 6 pkt
- walory smakowo-zapachowe przygotowanych potraw – max 10 pkt
- pomysłowość w przygotowaniu potraw – max 6 pkt
- wielkanocny charakter potraw – max 6 pkt
- estetyka podania i zgodność z zasadami nakrycia stołu - max 6 pkt
- pomysłowość i kreatywność w przygotowaniu dekoracji florystycznej - max 10pkt
- zastosowanie zasad kompozycji - 4pkt
- wygląd stołu jako całości - 6pkt
Łączna suma punktów do uzyskania w teoretycznej i praktycznej części konkursu 90.
5. Na podstawie sumy punktów uzyskanych w II etapie Komisja Konkursowa wyłoni zwycięzców.
6. Zwycięskie drużyny otrzymają nagrody rzeczowe. Wszystkie drużyny biorące udział w II etapie otrzymają dyplomy.
7. Zgłoszenie drużyn do konkursu w formie mailowej należy przesłać do 26.02.2016 r. na jeden z adresów: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. podając imiona i nazwiska uczniów wchodzących w skład zespołu, nauczyciela – opiekuna oraz adres kontaktowy e-mail. W temacie maila proszę napisać „Konkurs kulinarno – florystyczny”.
8. Prace konkursowe na I etap należy przesyłać w terminie do 11.03.2016 r. (decyduje data stempla pocztowego) w formie papierowej (zdjęcia mogą być na płycie CD w wersji elektronicznej) na adres:
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2
im. Hetmana Stefana Czarnieckiego we Włoszczowie
ul. Koniecpolska 40
29-100 Włoszczowa
z dopiskiem „Konkurs kulinarno-florystyczny”
lub w formie elektronicznej – drogą mailową, przepis i zdjęcia w postaci załączników na adres:
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
z podaniem w temacie maila „Konkurs kulinarno-florystyczny”
Prace powinny zawierać przepis na potrawę oraz fotografie (maksymalnie 4) tej potrawy. Przepisy powinny być podpisane z podaniem imion i nazwisk wszystkich członków zespołu, klasy oraz nazwy szkoły. Prosimy także o podanie imienia i nazwiska nauczyciela – opiekuna zespołu oraz adresu e-mail, na który prześlemy potwierdzenie odebrania prac i informacje o zakwalifikowaniu się do kolejnego etapu.
9. Prace nadesłane po terminie, niekompletne lub niespełniające warunków konkursu nie będą oceniane.
10. Zgłoszenie prac do konkursu jest równoznaczne z przekazaniem praw autorskich do nich na rzecz Organizatora, o których mowa w art. 50 ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawach autorskich i prawach pokrewnych (Dz. U. z 1994r., Nr 24, poz. 83) oraz do publikacji w wydawnictwach wszelkiego typu, wydawanych przez Organizatora oraz w Internecie.
11. Prace przechodzą na własność Organizatora i nie będą odsyłane.
12. Zespoły, które zakwalifikują się do II etapu konkursu, zostaną o tym poinformowane drogą mailową, w ten sposób przekażemy również szczegóły organizacyjne dotyczące tego etapu.
13. Ogłoszenie wyników i rozdanie nagród nastąpi w dniu 04.04.2016 r.
14. Organizatorzy zastrzegają sobie prawo do umieszczenia danych oraz zdjęć uczestników konkursu, a także zdjęć prac konkursowych na stronie internetowej szkoły.
15. Uczestnicy etapu praktycznego zobowiązani są do przestrzegania zasad bhp, organizatorzy konkursu nie ponoszą odpowiedzialności za wypadki powstałe w wyniku niestosowania się do tych zasad.
14. Przystąpienie do konkursu jest równoznaczne z akceptacją niniejszego regulaminu.
15. Wszystkie kwestie sporne rozstrzyga organizator konkursu.
16. Decyzje komisji są wiążące i ostateczne.