konkurs

 

 

 Uwaga!

W związku ze zgłąszanymi przez niektóre szkoły trudnościami, uwzględnimy w konkursie wszystkie drużyny, które złożą prace do 11 marca 2016 r., nawet jeśli nie zostały zgłoszone w obowiązującym terminie.

 

Organizatorami konkursu są nauczyciele przedmiotów zawodowych z zakresu gastronomii i architektury krajobrazu w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 imienia Hetmana Stefana Czarnieckiego we Włoszczowie.

 

Cele konkursu:

  • Rozwijanie kreatywności i wrażliwości artystycznej młodzieży
  • Zachęcanie do samodzielnego poszukiwania wiedzy z zakresu dekoracji roślinnych oraz żywienia człowieka i technologii produkcji potraw
  • Popularyzacja florystyki wśród młodzieży
  • Nawiązywanie współpracy z innymi szkołami
  • Rozwijanie zainteresowań kulinarnych
  • Poznawanie i promowanie tradycji kulinarnych
  • Aktywizowanie współpracy pomiędzy szkołami
  • Integracja młodzieży

2) Konkurs przeznaczony jest dla uczniów szkół gimnazjalnych, którzy interesują się sztuką kulinarną oraz florystyką i sztuką dekoracji, w konkursie mogą brać udział 3-osobowe zespoły, ilość zespołów zgłoszonych przez daną szkołę jest dowolna

 

3) Tematyka konkursu: „Potrawy wielkanocne i świąteczne dekoracje stołów”

 

4) Konkurs jest dwuetapowy:

a) etap pierwszy polega na przygotowaniu dowolnej potrawy wielkanocnej i przesłaniu na adres organizatora :

  • nazwy potrawy
  • normatywu surowcowego na 4 porcje potrawy
  • opisu wykonania
  • max 4 zdjęć potrawy uwzględniających elementy dekoracji (w formie papierowej w formacie nie mniejszym niż 10x15cm lub w formie elektronicznej w formacie JPG)

Komisja konkursowa oceni prace biorąc pod uwagę:

  • zgodność przepisu z tematyką konkursu - 0-5pkt
  • pomysłowość i oryginalność- 0-5pkt
  • formę zapisu receptury kulinarnej potrawy- 0-5pkt
  • wygląd potrawy – na podstawie zdjęć- 0-5pkt
  • dekorację potrawy-0-5pkt

Maksymalnie można uzyskać 25 pkt.

b) etap drugi przeznaczony jest dla 6 drużyn, które uzyskały najwyższą punktację w etapie pierwszym. Etap ten odbędzie się 04.04.2016 r. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 i będzie się składał z dwóch części:

- teoretycznej – w formie testu wiedzy z zakresu podstaw żywienia człowieka i technologii produkcji potraw oraz podstawowej wiedzy o dekoracjach roślinnych stołów (czas trwania 45 minut).

- praktycznej – polegającej na przygotowaniu śniadania wielkanocnego dla dwóch osób) oraz udekorowaniu stołu aranżacją z żywych roślin ozdobnych i materiałów dekoracyjnych (czas trwania 60 minut)

W części teoretycznej bierze udział 1 przedstawiciel z każdego zespołu, pozostałe osoby dokonują w tym czasie wyboru produktów i potrzebnych materiałów i przygotowują swoje stanowisko pracy do części praktycznej.

Uczestnicy mają do dyspozycji podstawowe produkty spożywcze, urządzenia i sprzęt gastronomiczny, zastawę stołową oraz materiał roślinny i dekoracyjny do ozdobienia stołu. Część praktyczna będzie się odbywała w szkolnej pracowni gastronomicznej i w pracowni adaptowanej na warsztat florystyczny.

 

Prace konkursowe I i II etapu będzie oceniała Komisja Konkursowa złożona z nauczycieli przedmiotów gastronomicznych i nauczycieli architektury krajobrazu ZSP nr 2.

 

4. Na końcowy wynik oceny prac będą się składały następujące elementy:

- wynik punktowy testu wiedzy – max 30 pkt

- przygotowanie stanowiska pracy – max 3 pkt

- dobór surowców i sprzętu - max 3 pkt

- higiena pracy - max 6 pkt

- walory smakowo-zapachowe przygotowanych potraw – max 10 pkt

- pomysłowość w przygotowaniu potraw – max 6 pkt

- wielkanocny charakter potraw – max 6 pkt

- estetyka podania i zgodność z zasadami nakrycia stołu - max 6 pkt

- pomysłowość i kreatywność w przygotowaniu dekoracji florystycznej - max 10pkt

- zastosowanie zasad kompozycji - 4pkt

- wygląd stołu jako całości - 6pkt

 

 

Łączna suma punktów do uzyskania w teoretycznej i praktycznej części konkursu 90.

 

5. Na podstawie sumy punktów uzyskanych w II etapie Komisja Konkursowa wyłoni zwycięzców.

 

6. Zwycięskie drużyny otrzymają nagrody rzeczowe. Wszystkie drużyny biorące udział w II etapie otrzymają dyplomy.

 

7. Zgłoszenie drużyn do konkursu w formie mailowej należy przesłać do 26.02.2016 r. na jeden z adresów: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. podając imiona i nazwiska uczniów wchodzących w skład zespołu, nauczyciela – opiekuna oraz adres kontaktowy e-mail. W temacie maila proszę napisać „Konkurs kulinarno – florystyczny”.

 

8. Prace konkursowe na I etap należy przesyłać w terminie do 11.03.2016 r. (decyduje data stempla pocztowego) w formie papierowej (zdjęcia mogą być na płycie CD w wersji elektronicznej) na adres:

 

 

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2

im. Hetmana Stefana Czarnieckiego we Włoszczowie

ul. Koniecpolska 40

29-100 Włoszczowa

z dopiskiem „Konkurs kulinarno-florystyczny”

 

lub w formie elektronicznej – drogą mailową, przepis i zdjęcia w postaci załączników na adres:

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

z podaniem w temacie maila „Konkurs kulinarno-florystyczny”

 

Prace powinny zawierać przepis na potrawę oraz fotografie (maksymalnie 4) tej potrawy. Przepisy powinny być podpisane z podaniem imion i nazwisk wszystkich członków zespołu, klasy oraz nazwy szkoły. Prosimy także o podanie imienia i nazwiska nauczyciela – opiekuna zespołu oraz adresu e-mail, na który prześlemy potwierdzenie odebrania prac i informacje o zakwalifikowaniu się do kolejnego etapu.

 

9. Prace nadesłane po terminie, niekompletne lub niespełniające warunków konkursu nie będą oceniane.

 

10. Zgłoszenie prac do konkursu jest równoznaczne z przekazaniem praw autorskich do nich na rzecz Organizatora, o których mowa w art. 50 ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawach autorskich i prawach pokrewnych (Dz. U. z 1994r., Nr 24, poz. 83) oraz do publikacji w wydawnictwach wszelkiego typu, wydawanych przez Organizatora oraz w Internecie.

 

11. Prace przechodzą na własność Organizatora i nie będą odsyłane.

 

12. Zespoły, które zakwalifikują się do II etapu konkursu, zostaną o tym poinformowane drogą mailową, w ten sposób przekażemy również szczegóły organizacyjne dotyczące tego etapu.

 

13. Ogłoszenie wyników i rozdanie nagród nastąpi w dniu 04.04.2016 r.

 

14. Organizatorzy zastrzegają sobie prawo do umieszczenia danych oraz zdjęć uczestników konkursu, a także zdjęć prac konkursowych na stronie internetowej szkoły.

 

15. Uczestnicy etapu praktycznego zobowiązani są do przestrzegania zasad bhp, organizatorzy konkursu nie ponoszą odpowiedzialności za wypadki powstałe w wyniku niestosowania się do tych zasad.

 

14. Przystąpienie do konkursu jest równoznaczne z akceptacją niniejszego regulaminu.

15. Wszystkie kwestie sporne rozstrzyga organizator konkursu.

16. Decyzje komisji są wiążące i ostateczne.