pasjonacinat6522.05.2017 r.  grupa uczniów z klasy III TG/TŻ/TE wybrała się na kolejną edycję wydarzenia „Pasjonaci” do Regionalnego Centrum Naukowo-Technologicznego w Podzamczu k. Chęcin...

 

 

 

 a

 

 

- Tym razem poświęcono ją naturze, ekologii, kulturze i zdrowemu stylowi życia w regionie świętokrzyskim - relacjonuje jedna z uczestniczek wydarzenia.

Wiktoria Bryła, Monika Kobyłka, Weronika Krawczyk, Kasia Lesiak, Marlena Maroń, Oliwia Pustuł, Tomek Zaręba - młodzież III  klasy  Technikum Ekonomicznego/ Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych/ Technikum Geodezyjnego razem z opiekunem, którym była pani Irena Wrońska po raz kolejny pojechała do Centrum Leonardo da Vinci na spotkanie edukacyjne ,,Pasjonaci z natury". Wrażeniami z udziału w wydarzeniu dzieli się  z nami  Kasia Lesiak...

- Do wyboru mieliśmy cztery warsztaty tematyczne. Każdy z nich miał na celu zainspirować nas do rozwoju własnych pasji czy pokazać wzorce godne naśladowania.

Warsztat 1: Maksymilian Przybylski – „Obiad z trawnika czyli dzikie rośliny jadalne w kuchni”

Warsztat 2: Teresa Tomaszewska – „Popatrz - zioła dookoła! Zdrowi i piękni z naturą”

Warsztat 3: Joanna Wrońska – „Tradycyjne lalki gałgankowe - motanki"

Warsztat 4: Monika Iwan - „Wykorzystanie motywów roślinnych w pracy z gliną - warsztaty ceramiczne”.

Razem z Oliwią i Marleną wzięłyśmy udział w zajęciach Maksymiliana Przybylskiego – „Obiad z trawnika czyli dzikie rośliny jadalne w kuchni”. Przez cały czas jego trwania wspólnie z pozostałymi uczestnikami przygotowywaliśmy potrawę o nazwie „kaszotto z botwiną, szparagami i roślinami”. Maks, większość składników dania uzbierał w pobliskiej okolicy, przed samymi warsztatami, co było dla nas szczególnym zaskoczenim!

 

 

 b

 

 

Katarzyna zaznacza, że każdy z uczestników wniósł swój wkład w  powstanie kaszotta. A jak ono się prezentuje? Zobaczymy  w fotogalerii.  Smaku nie dojrzymy, nie poczujemy, ale nic straconego, bo sam przepis można znaleźć na blogu mężczyzny i według niego kaszotto  wyczarować - tutaj link...

https://maxgotujeznatury.wordpress.com/2017/04/24/kaszotto-z-jeczmiennej-szczawiu-i-mlodych-listkow-brzozy/.

- W międzyczasie dowiedziałyśmy się, jak ważnym jest rozwój pasji w naszym życiu i dlaczego warto nawet w pracy robić to, co lubimy i co daje nam satysfakcję - zaznacza Kasia.

Co jeszcze zapamiętali nasi uczniowie z tegorocznych  ,,Pasjonatów"?...

- Maks pokazał na czym polega technika robienia zdjęć potraw na bloga. Talerz przyozdobił kwiatami i korą przyniesioną prosto z lasu. Na sam koniec mogłyśmy spróbować dania, które udało nam się razem przygotować.

- Każda z nas wyszła z warsztatu z uśmiechem na twarzy i solidną motywacją do rozwijania własnych zainteresowań!

 c

Obecnie bardzo popularnym trendem na świecie jest ekologia, natura, kultura regionu, zdrowy styl życia i tym tematem zajęła się edycja 22 maja 2017 r.

,,Choć zmienił się temat wydarzenia i zakreśliliśmy ściśle jego profil, to najważniejsze zostaje bez zmian: podczas Pasjonatów będziemy chcieli z Wami porozmawiać o biznesie od strony pasji. Zainspirujemy Was. Pomożemy się rozwinąć. Pozwolimy nawiązać cenne kontakty. Zachęcimy do zakładania w przyszłości (może całkiem niedalekiej) własnej firmy w Świętokrzyskiem. A wszystko to w lekkiej formie i twórczej atmosferze..."

 

Warning: No images in specified directory. Please check the directory!

Debug: specified directory - https://zs2wloszczowa.pl/images/25052017pasjonacigal

 

Źródło: tekst i foto Katarzyna Lesiak, kl. III TE/G/TŻ

Redakcja: Lidia Jurek i Monika Kaczmarska