10

Uczniowie kl. III i IV Technikum Żywienia pod opieką pana Wicedyrektora ZSP nr 2 Piotra Suligi oraz pani Barbary Czyżewskiej, nauczycielki przedmiotów zawodowych, promotorki sztuki kulinarnej, mieli przyjemność odwiedzić „wioskę japońską” - Dojo w Starej Wsi, za Olesznem.

 

 

DOJO - to obiekt zrealizowany zgodnie z kanonami architektury japonskiej, wkomponowany w przepiekny krajobraz pól i lasów Przedborskiego parku Krajobrazowego.

 

Jest to Centrum Japońskich Sportów i Sztuk Walki, które powstało z inicjatywy Polskiego Związku Karate Tradycyjnego oraz Fundacji Rozwoju Karate Tradycyjnego.

 

Obiekt odwiedzany jest przez wielu znanych, polskich sportowców, m. in. gościła tu zawodniczka karate Anna Lewandowska. Na terenie ośrodka znajdują się domki japońskie, herbaciarnia, kamienne ogrody w stylu japońskim, sztuczne jezioro, boiska do gier zespołowych oraz zaplecze gastronomiczne.

 

 

Dojo proponuje dla swoich gości dodatkowe atrakcje przybliżające tradycje kultury japońskiej. Organizowane są tu warsztaty kaligrafii, układania ikebany, origami, ceremonie parzenia herbaty po japońsku i oczywiście nauka przygotowania sushi, która uchodzi za rodzaj sztuki.

 

Właśnie przygotowanie tej potrawy było interesującą lekcją dla naszych uczniów. Kulinarne warsztaty poprowadzili państwo Joanna i Marek Zielińscy, odpowiedzialni za żywienie gości przebywających w Dojo, znani restauratorzy z Łodzi, dobrzy znajomi takich sław kulinarnych, jak Robert Sowa czy Kurt Scheller.

 

 

Po krótkim wprowadzeniu na temat sushi, uczniowie przystąpili do działania. Pierwszą czynnością było ugotowanie ryżu, a potem jego studzenie – ale nie byle jakie! Uczennice trzymając w dłoniach piękne, japońskie wachlarze zamiast siebie, wachlowały właśnie ryż, by jak najszybciej ostygł. To się nazywa „sztuka kulinarna”!

 

Następnie przyszła pora na przyprawy: mieszaninę wody, soli, cukru, octu ryżowego i… sake.

 

Potem pozostałe składniki: łosoś norweski, przepyszna pasta wasabi, marynowana rzepa, tykwa, imbir, sałatka z glonów, a także sos sojowy. Na matach bambusowych młodzi adepci sztuki kulinarnej kładli wodorosty nori, na nich ryż i wcześniej przygotowane składniki. Zwijali sushi, kroili i dekoracyjnie układali na deskach do ekspozycji. Sushi gotowe! Jeszcze tylko szybki kurs posługiwania się pałeczkami i … całe szczęście, że sushi można jeść także palcami! Pałeczki nie dały się tak łatwo ujarzmić. Trzeba będzie trochę poćwiczyć.

 

 

Najważniejsze, że było przepysznie, zabawnie, niecodziennie i nie trzeba było daleko jechać w poszukiwaniu Japonii. Japonia czekała na nas bardzo blisko Włoszczowy.

 

W „Czarnieckim” rosną młode talenty kulinarne – uwaga MasterChef!

 

 

 

Warning: No images in specified directory. Please check the directory!

Debug: specified directory - https://zs2wloszczowa.pl/images/sushi1

Warning: No images in specified directory. Please check the directory!

Debug: specified directory - https://zs2wloszczowa.pl/images/sushi