10 produktów, które wzmocnią odporność

Wzmacniaj swoją odporność

20.10.2020 r.

Podstępne wirusy usiłują położyć nas do łóżka, a szczególnie szaleją w okresie jesienno-zimowym. W tym roku do już tradycyjnych kłopotów w postaci SARS dodane zostało poważniejsze zagrożenie - koronawirus. Aby przeciwdziałać niewidzialnemu wrogowi, powinieneś dołożyć wszelkich starań, by wzmocnić swoją niewidzialną armię - odporność. Co więcej, można to zrobić przy pomocy żywności dostępnej dla każdego!

Ogólne wymagania żywieniowe pomagające wzmocnić odporność

Jedzenie powinno być jak najbardziej zróżnicowane, aby zawierało wszystkie niezbędne substancje, witaminy i minerały. Zwykle należy sięgać po warzywa w różnych kolorach, zieleninę, owoce spożywać z umiarem (wiele owoców zawiera dużo węglowodanów prostych, czyli cukrów), jagody (w tym mrożone), mięso, ryby, orzechy, rośliny strączkowe, zboża. Żadne ściśle restrykcyjne diety nie są wskazane podczas epidemii wirusa. Na przykład, przedłużona całkowita eliminacja produktów pochodzenia zwierzęcego może prowadzić do niedoborów białka, żelaza i witaminy B12.

Mamy nadzieję, że nasze porady pomogą Ci stworzyć naprawdę zbilansowane menu i efektywnie wzmocnić swoją odporność!

10 produktów najlepiej wzmacniających odporność

1. Imbir

Jedna z najzdrowszych przypraw. Imbir jest potrzebny do wzmocnienia układu odpornościowego, pomaga zwalczyć infekcję. Zawiera gingerol. To substancja, która zabija zarazki, hamuje rozwój niektórych szkodliwych bakterii i zwalcza wirusy. Imbir jest bardzo skuteczny w zwalczaniu infekcji, które rozwijają się w jamie ustnej i gardle. Zatem ten korzeń jest pierwszym lekarstwem na przeziębienie, ból gardła i inne nieprzyjemne dolegliwości.


2. Kefir

Kefir, zarówno jak inne sfermentowane produkty mleczne, jest bardzo pomocny w stabilnym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego. Jest to ważne, ponieważ jelita zawierają większość komórek odpornościowych. Dlatego kefir i inne sfermentowane produkty mleczne są bardzo korzystne dla osłabionej odporności. Najlepiej działa kefir z pełnego mleka, który zawiera maksymalną ilość witamin i probiotyków.

3. Brokuły

Brokuły to silny pokarm stymulujący odporność. To warzywo zawiera cynk, selen, witaminy A, C i D, które pomagają w walce z przeziębieniem. Co więcej, błonnik pokarmowy zawarty w brokułach usuwa szkodliwe bakterie i produkty przemiany materii z organizmu.

4. Jabłka

Australijscy naukowcy nazwali jabłka najzdrowszymi owocami. I to nie jest przypadek - poprawiają trawienie, oczyszczają jelita, pomagają usunąć toksyny, przyspieszają procesy metaboliczne, a także przyczyniają się do utraty wagi.

5. Cytryny

Cytryna zawiera dużo witaminy C. Kilka plasterków cytryny dziennie wystarczy, aby uzyskać odpowiednią dawkę witaminy C. Najlepszym rozwiązaniem jest wyciśnięcie soku ze świeżego owocu prosto do ciepłej, nie gorącej,  herbaty.

6. Miód

Miód poprawia odporność, pomaga radzić sobie ze stresem, a także działa przeciwzapalnie i gojąco na rany. Warto codziennie spożywać łyżkę miodu, a przede wszystkim dodawać ją do herbaty i kawy zamiast cukru. Aby uzyskać zastrzyk energii, jedz miód połączony z orzechami.

7. Pomarańcze

Pomarańcza nie tylko wzmacnia odporność, ale dzięki wysokiej zawartości witamin A, B, PP i C poprawia też nastrój i pomaga radzić sobie z obniżonym nastrojem. Pomarańcza ma również działanie przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe, wspomaga gojenie się ran i korzystnie wpływa na układ pokarmowy.

8. Owoce dzikiej róży

Owoce dzikiej róży wzmacniają układ odpornościowy, zwiększając odporność organizmu na infekcje i przeziębienia. Zawierają dużą ilość witaminy C. Najlepiej do przygotowanej herbaty dodać miód z dzikiej róży. Taki napój łagodzi zmęczenie i dodaje sił.

9. Rzodkiewka

Rzodkiewka zawiera wiele przydatnych składników i witamin, aktywuje mechanizmy obronne organizmu, poprawia trawienie. Można jej używać do sporządzania nalewek lub sosów do sałatek. Na przeziębienia zaleca się spożywanie rzodkiewki z miodem.

10. Jagody - gdy ich brak, nawet mrożonek,  to jest zwykła, tania, powszechnie dostępna, popularna  w naszej kulturze kulinarnej kiszona kapusta

Jagody, żurawina, wiśnie, maliny i jeżyny są bogate w witaminę C. Codzienna porcja kiszonki z kapusty to prawdziwa bomba witaminy C dla organizmu. Jest mega zdrowa. Ma zbawienny wpływ  na florę bakteryjną układu pokarmowego - strażnika naszej odporności!

/Opracowano za  -  https://www.mojacukrzyca.org/

 

 

 

Redakcja: Lidia Jurek i Joanna Ziental