Jakie słodkie zapachy kojarzą się wam ze świętami Bożego Narodzenia? Z pewnością wielu bez wahania odpowie – „pierniki!”. Dzięki wytężonej pracy kulinarnej uczennic i uczniów „Czarnieckiego” wielu z was będzie miało przyjemność rozsmakowania się w nich...
W Boże Narodzenie rodzinną biesiadę możemy umilić, częstując naszych gości, po staropolsku, pysznym ciastkiem. W roli głównej…
P I E R N I K!
Z pamiętnika? Nie… Powiedzmy z lekkim przymrużeniem oka, prawie z bloga kulinarnego, w dialogu z nauczycielem zawodu Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w „Czarnieckim”, panią Barbarą Czyżewską…
B.C.: ,,Do świąt pozostało już tylko kilka dni. W powietrzu od dawna unosi się charakterystyczny, cudowny zapach świątecznych pierników. Wiele oczu z zaciekawieniem spogląda w stronę naszej pracowni gastronomicznej."
L.J.: Nic dziwnego dla nas! Ale gdy w tych dniach odwiedzają szkołę, przychodzą do nas, ludzie z zewnątrz, mogą, zaskoczeni miłymi aromatami, spytać: „Co to tak pięknie pachnie?” Odpowiedzmy im z zadowoleniem i uśmiechem na twarzy…
B.C.: ,,A tu tak pachnie, bo Uczennice i Uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych działają niestrudzenie już od początku grudnia. Dwoją się i troją! Tworzą bajecznie kolorowe, piękne choinki piernikowe! I szopki bożonarodzeniowe! Gdy popatrzy się na nie, aż trudno uwierzyć, że można je zwyczajnie zjeść…"
L.J.: Nic dziwnego, że Jaś i Małgosia skusili się na kawałek słodkiego pierniczka… Okazałe szopki spowite celofanową chmurką wyglądają tak wspaniale, że przez moment… żal je schrupać.
B.C.: ,,Nasi uczniowie prześcigają się w pomysłach na dekorację piernikowego drzewka. Z przyjemnością patrzymy na ich zaangażowanie. Niesamowita kreatywność młodzieży sprawiła, że w pracowni wyrósł magiczny, piernikowy las.
Z satysfakcją trzeba przyznać, że jego magię podziwiano w dniu 18 grudnia 2015 r. podczas kiermaszu świątecznego w Domu Kultury oraz w Powiatowym Centrum Kulturalno – Rekreacyjnym we Włoszczowie!
Cieszymy się, że część naszej pracy i włożonego w nią serca trafi do wielu rodzin i radować będzie oczy i serca innych!"
Zanosząc do swych domów pierniczki od „Czarnieckiego”, zaniesiecie Państwo ukryte w nich… dobre życzenia i pozytywne emocje, radość i życzliwość naszych Uczennic i Uczniów oraz Nauczycieli, pod okiem których przygotowano je – pani Barbary Czyżewskiej i pani Justyny Pędziwilk-Szwedy.
Wszystkim życzymy, by szybko znikały ze świątecznego stołu. I z choinki także!
S M A C Z N E G O !
Dlaczego „Czarniecki” je wypieka? O bożonarodzeniowych piernikach słów kilka…
Nic dziwnego! Pierniki to tradycyjne słodkie ciasteczka doprawione aromatycznymi, korzennymi przyprawami, których wyjątkowy i unikatowy smak towarzyszy nam podczas świętowania. Pierniczki pojawiły się w Polsce w XVII w., w Krakowie i Toruniu, a pierwsze wzmianki o ich obecne są już w źródłach z XIV stulecia. W polskiej kultury zadomowiły się w XVIII w. i z miejsca stały się symbolem dobrobytu.
Dziś triumfalnie wróciły na nasz stoły, wspaniale je zdobiąc, ciesząc kubeczki smakowe, radując oko fantazyjnymi zdobieniami z lukru albo czekolady, posypkami w tęczowych kolorach, przede wszystkim wybornie smakując do świątecznej herbaty, aromatycznej kawy. Dodają rodzinnym spotkaniom walor wspaniałej staropolskiej tradycji!
Piernik składa się z ciasta pszenno-żytniego, jajek, mleka, miodu oraz skameralizowanego cukru. Można go również wzbogacić o inne składniki, np. marmoladę, bakalie i orzechy oraz polać czekoladą lub marcepanem, lukrem posypać pudrem. Dekoracyjnie przystrojone mają niepowtarzalny, głęboki smak. Najlepsze wypieki powstają z ciasta, które długo leżało w chłodnym miejscu. Stąd też zwyczaj zagniatania ciasta na pierniki zaraz po Andrzejkach.
Ozdabianie pierników to prawdziwa sztuka. Wycięcie odpowiednich kształtów to nie wszystko – żeby robiły wrażenie, powinniśmy dodatkowo przyozdobić je ciemną czekoladą (woda+margaryna+cukier+kakao), lukrem (sok z cytryny+cukier+puder) oraz innymi cukierniczymi ozdobami, posypkami. Stylizowanie świątecznych wypieków to rewelacyjny sposób na zintegrowanie rodziny, włączenie małych i dużych do przygotowania świąt. Twarde pierniki mogą stać się także piękną ozdobą choinkową – przed włożeniem ich do piekarnika, wystarczy zrobić w cieście dziurkę, przez którą potem przewleczemy kolorową wstążkę, cieniutki rzemyk, barwne nitki…
Warning: No images in specified directory. Please check the directory!
Debug: specified directory - https://zs2wloszczowa.pl/images/21122015galpierniki
Źródło: materiał i cytaty za panią Barbarą Czyżewską, „Kuchnia polska 1001 przepisów” Ewa Aszkiewicz
Opracowanie: Lidia Jurek i Monika Kaczmarska