Edukacja regionalna - o sztuce kulinarnej
publikacja Muzeum Wsi Kieleckiej dostępna elektronicznie
31.01.2021 r.
Nakładem Muzeum Wsi Kieleckiej ukazało się II wydanie książka kucharska pt,,Świętokrzyskie Smaki”. – Książka jest pokłosiem pierwszego lockdownu, który zmusił muzea do zwiększenia aktywności w sieci. Jej pierwsza wersja ukazała się w wersji elektronicznej, w zakładce WYDAWNICTWA na stronie Muzeum Wsi Kieleckiej, a następnie została wzbogacona o desery i w pełniejszej wersji wydrukowana – mówi Tadeusz Sikora, dyrektor Muzeum Wsi Kieleckiej.
W książce znajdziemy przepisy na charakterystyczne dla regionu świętokrzyskiego potrawy: od przystawek, poprzez zupy i dania główne, do deserów, a także nalewki, między innymi na: męcybuły, zagrychę bielińską, kugiel, chrzanicę, gęsie mazidło, bułeczki drożdżowe z serem, nalewkę miodową i wiele innych.
Przepisy zostały przekazane przez koła gospodyń wiejskich, inne zostały wyszukane w muzealnych wydawnictwach etnograficznych, część opracowali mistrzowie kuchni, którzy realizowali w Muzeum Wsi Kieleckiej szkolenia dla osób prowadzących gospodarstwa agroturystyczne.
W książce znalazły się oprócz regionalnych przepisów także informacje dotyczące historii świętokrzyskiej kuchni, zwyczajów kulinarnych mieszkańców dawnej wsi kieleckiej.
Wydawnictwo znajduje się w sprzedaży, można je kupić w księgarni internetowej Muzeum Wsi Kieleckiej .
Pobierz elektroniczne I wydanie ,,Świętokrzyskich smaków"...
https://www.mwk.com.pl/
https://www.mwk.com.pl/zbiory/biblioteka-online
Źródło: UMWŚ w Kielcach
Redakcja: Lidia Jurek i Joanna Ziental