Okładka Czyli Pierwsza Strona Książki Kucharskiej Świętokrzyskie Smaki

 

 

 

 

 

Edukacja regionalna - o sztuce kulinarnej
publikacja Muzeum Wsi Kieleckiej dostępna elektronicznie

czarownica

31.01.2021 r.

Nakładem Muzeum Wsi Kieleckiej ukazało się II wydanie książka kucharska pt,,Świętokrzyskie Smaki”.Książka jest pokłosiem pierwszego lockdownu, który zmusił muzea do zwiększenia aktywności w sieci. Jej pierwsza wersja ukazała się w wersji elektronicznej, w zakładce WYDAWNICTWA  na stronie Muzeum Wsi Kieleckiej, a następnie została wzbogacona o desery i w pełniejszej wersji wydrukowana – mówi Tadeusz Sikora, dyrektor Muzeum Wsi Kieleckiej.

W książce znajdziemy przepisy na charakterystyczne dla regionu świętokrzyskiego potrawy: od przystawek, poprzez zupy i dania główne, do deserów, a także nalewki, między innymi na: męcybuły, zagrychę bielińską, kugiel, chrzanicę, gęsie mazidło, bułeczki drożdżowe z serem, nalewkę miodową i wiele innych.

Przepisy zostały przekazane przez koła gospodyń wiejskich, inne zostały wyszukane w muzealnych wydawnictwach etnograficznych, część opracowali mistrzowie kuchni, którzy realizowali w Muzeum Wsi Kieleckiej szkolenia dla osób prowadzących gospodarstwa agroturystyczne.

W książce znalazły się oprócz regionalnych przepisów także informacje dotyczące historii świętokrzyskiej kuchni, zwyczajów kulinarnych mieszkańców dawnej wsi kieleckiej.

Wydawnictwo znajduje się w sprzedaży, można je kupić w księgarni internetowej Muzeum Wsi Kieleckiej .

Realistyczny Szkic Otwartej Książki | Premium Wektor  Pobierz elektroniczne I wydanie ,,Świętokrzyskich smaków"...
https://www.mwk.com.pl/
https://www.mwk.com.pl/zbiory/biblioteka-online

 

 

 

 

Źródło: UMWŚ w Kielcach
Redakcja: Lidia Jurek i Joanna Ziental