TECHNIK USŁUG KELNERSKICH
symbol cyfrowy zawodu: 513102
CHARAKTERYSTYKA ZAWODU:
Technik usług kelnerskich to jeden z najważniejszych zawodów gastronomicznych, który w ostatnich latach zyskuje coraz większą popularność i jest poszukiwany na rynku pracy, co jest spowodowane rosnącym zainteresowaniem konsumentów usługami gastronomicznymi, także organizowaniem w lokalach coraz większej liczby przyjęć rodzinnych, biznesowych oraz korzystaniem z cateringu.
Zawód technik usług kelnerskich jest odpowiedni dla osób otwartych, pozytywnie nastawionych do ludzi, którzy z łatwością komunikują się z otoczeniem.
Technik usług kelnerskich może dodatkowo zdobyć zawód baristy, barmana lub sommeliera, uzupełniając wiedzę i kształcąc umiejętności na kursach. Praca w zawodzie technik usług kelnerskich daje możliwość szybkiego awansu w hierarchii zawodowej. Technik usług kelnerskich pracuje w ciągłym kontakcie z ludźmi, poznaje zwyczaje i kulturę różnych narodów, pogłębia umiejętności językowe. Fachowa obsługa ma ogromny wpływ na renomę zakładu gastronomicznego, dlatego też właściciele restauracji wciąż poszukują profesjonalnych techników usług kelnerskich.
ZDOBYWANE UMIEJĘTNOŚCI:
W trakcie nauki uczeń nabędzie umiejętności:
-
- promocji oraz sprzedaży usług,
- obsługi konsumenta,
- planowania i sporządzania karty menu,
- rezerwacji usług gastronomicznych,
- udzielania informacji gastronomicznej,
- rozliczania kosztów zamówienia,
- przygotowania sal okolicznościowych i konferencyjnych,
- przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów,
- pozna zasady miksologii,
- stosowania technik nakrywania stołu,
- współpracy w zespole,
- komunikacji interpersonalnej,
- obsługi specjalistycznych programów komputerowych,
- prowadzenia własnej działalności gospodarczej.
PRZEDMIOTY ROZSZERZONE:
Jeden wybrany przedmiot: matematyka, fizyka, chemia, biologia, informatyka, język obcy nowożytny, geografia, WOS.
TYTUŁ POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE ZAWODOWE:
Kwalifikacje uzyskane w wyniku kształcenia:
HGT.01 Wykonywanie usług kelnerskich
HGT.11 Organizacja usług gastronomicznych
Odbędziesz 8 tygodniową praktykę zawodową w zakładach gastronomicznych na lokalnym rynku lub poza nim. To Twój wybór!!!
MOŻLIWOŚCI ZATRUDNIENIA:
- Kelner,
- Szef obsługi kelnerskiej,
- Barman,
- Organizator usług cateringowych,
- Koordynator ślubny,
- Menager zakładu gastronomicznego,
- Organizator imprez okolicznościowych.
MOŻLIWOŚCI DALSZEGO KSZTAŁCENIA:
Absolwent może kontynuować i doskonalić swoje kwalifikacje w ramach studiów licencjackich i magisterskich na kierunkach: turystyka i rekreacja, hotelarstwo lub innych oraz podnosić swoje kwalifikacje na kwalifikacyjnych kursach zawodowych.
Nowy kierunek!