TECHNIK USŁUG KELNERSKICH

symbol cyfrowy zawodu: 513102

CHARAKTERYSTYKA ZAWODU:

Technik usług kelnerskich to jeden z najważniejszych zawodów gastronomicznych, który w ostatnich latach zyskuje coraz większą popularność i jest poszukiwany na rynku pracy, co jest spowodowane rosnącym zainteresowaniem konsumentów usługami gastronomicznymi, także organizowaniem w lokalach coraz większej liczby przyjęć rodzinnych, biznesowych oraz korzystaniem z cateringu.

Zawód technik usług kelnerskich jest odpowiedni dla osób otwartych, pozytywnie nastawionych do ludzi, którzy z łatwością komunikują się z otoczeniem.

Technik usług kelnerskich może dodatkowo zdobyć zawód baristy, barmana lub sommeliera, uzupełniając wiedzę i kształcąc umiejętności na kursach. Praca w zawodzie technik usług kelnerskich daje możliwość szybkiego awansu w hierarchii zawodowej. Technik usług kelnerskich pracuje w ciągłym kontakcie z ludźmi, poznaje zwyczaje i kulturę różnych narodów, pogłębia umiejętności językowe. Fachowa obsługa ma ogromny wpływ na renomę zakładu gastronomicznego, dlatego też właściciele restauracji wciąż poszukują profesjonalnych techników usług kelnerskich.

ZDOBYWANE UMIEJĘTNOŚCI:

W trakcie nauki uczeń nabędzie umiejętności:

    • promocji oraz sprzedaży usług,
    • obsługi konsumenta,
    • planowania i sporządzania karty menu,
    • rezerwacji usług gastronomicznych,
    • udzielania informacji gastronomicznej,
    • rozliczania kosztów zamówienia,
    • przygotowania sal okolicznościowych i konferencyjnych,
    • przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów,
    • pozna zasady miksologii,
    • stosowania technik nakrywania stołu,
    • współpracy w zespole,
    • komunikacji interpersonalnej,
    • obsługi specjalistycznych programów komputerowych,
    • prowadzenia własnej działalności gospodarczej.

PRZEDMIOTY ROZSZERZONE:

Jeden wybrany przedmiot: matematyka, fizyka, chemia, biologia, informatyka, język obcy nowożytny, geografia, WOS. 

TYTUŁ POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE ZAWODOWE:

Kwalifikacje uzyskane w wyniku kształcenia:

HGT.01 Wykonywanie usług kelnerskich

HGT.11 Organizacja usług gastronomicznych

Odbędziesz 8 tygodniową praktykę zawodową w zakładach gastronomicznych na lokalnym rynku lub poza nim.  To Twój wybór!!!

MOŻLIWOŚCI ZATRUDNIENIA:

  • Kelner,
  • Szef obsługi kelnerskiej,
  • Barman,
  • Organizator usług cateringowych,
  • Koordynator ślubny,
  • Menager zakładu gastronomicznego,
  • Organizator imprez okolicznościowych.

MOŻLIWOŚCI DALSZEGO KSZTAŁCENIA:

Absolwent może kontynuować i doskonalić swoje kwalifikacje w ramach studiów licencjackich i magisterskich na kierunkach: turystyka i rekreacja, hotelarstwo lub innych oraz podnosić swoje kwalifikacje na kwalifikacyjnych kursach zawodowych.

Nowy kierunek!