tech zywienia1

TECHNIK  
ŻYWIENIA  I  USŁUG  GASTRONOMICZNYCH Z ELEMENTAMI DIETETYKI

CHARAKTERYSTYKA ZAWODU:

Technik żywienia i usług gastronomicznych z elementami dietetyki  jest  idealnym kierunkiem dla osób dbających o zdrowy styl życia oraz lubiących przygody ze sztuką kulinarną. Daje  wiele możliwości zawodowych oraz rozwija zainteresowania kulinarne. Kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia, przygotowaniem przyjęć okolicznościowych oraz  sporządzaniem potraw i napojów. Pozwala  poszerzać wiedzę z zakresu dietetyki oraz zdrowej i ekologicznej żywności.

ZDOBYWANE UMIEJĘTNOŚCI:

Z nami nauczysz się:

  • przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów tradycyjnych i dietetycznych,
  • stosowania receptur gastronomicznych,
  • układania i oceny jadłospisów,
  • stosowania kalkulatorów dietetycznych,
  • organizacji imprez okolicznościowych,
  • stosowania technik nakrywania stołu,
  • stosowania metod obsługi gości,
  • planowania i kalkulowania kosztów produkcji,
  • wykorzystywania urządzeń gastronomicznych do przygotowywania potraw i napojów,
  • przechowywania i utrwalania żywności,
  • współpracy w zespole,
  • języka obcego zawodowego.

Odbędziesz 8 tygodniową  praktykę zawodową w zakładach gastronomicznych na lokalnym rynku lub poza nim.  To Twój wybór!!!

PRZEDMIOTY ROZSZERZONE:

Jeden przedmiot do wyboru: matematyka, biologia, chemia, geografia, informatyka, WOS, język obcy nowożytny, fizyka

Wybór należy do uczniów decyduje większość.

TYTUŁ POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE ZAWODOWE:

Po ukończeniu szkoły można uzyskać tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych po potwierdzeniu dwóch kwalifikacji w ramach zawodu:

HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań,

HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

MOŻLIWOŚCI ZATRUDNIENIA:

Po ukończeniu technikum TŻ i UG można:

  • prowadzić własną działalność gastronomiczną,
  • podjąć pracę w restauracji, kawiarni, hotelu, gospodzie, pubie, stołówce,
  • być zatrudnionym w kurortach wypoczynkowych, sanatoriach, domach opieki społecznej,
  • pracować w firmach zajmujących się produkcją wyrobów spożywczych,
  • po zdobyciu doświadczenia, awansować na stanowisko szefa kuchni,
  • podjąć pracę w zakładach gastronomicznych w Polsce i na świecie.

MOŻLIWOŚCI DALSZEGO KSZTAŁCENIA:

Naukę można kontynuować na kierunkach:

  • Technologia żywności i żywienie człowieka,
  • Technologia i organizacja gastronomii,
  • Żywienie człowieka i ocena żywności,
  • Gastronomia i hotelarstwo,
  • Dietetyka,
  • Gastronomia i sztuka kulinarna,
  • Bezpieczeństwo żywności.

CZYM MOŻEMY SIĘ POCHWALIĆ:

  • Wysoką zdawalnością egzaminów zawodowych,

  •  Nowoczesnymi i bardzo dobrze wyposażonymi pracowniami,

  •  Udziałem w olimpiadach np. Olimpiadzie Wiedzy i Umiejętności Rolniczych w bloku gastronomia oraz w Ogólnopolskiej Olimpiadzie Wiedzy o Żywieniu i Żywności, gdzie uzyskanie tytułu finalisty lub laureata w etapie centralnym zwalnia z części pisemnej kwalifikacji HGT.02 i HGT.12 z wynikiem 100% , a także daje możliwość dostania się na wiele uczelni bez postępowania kwalifikacyjnego.

Mamy swoją finalistkę!!!

Udziałem w unijnych projektach dającym uczniom atrakcyjne staże oraz nowy sprzęt do wyposażenia pracowni. Nasz najnowszy sprzęt to:

-urządzenie do sous vide,

-pakowarka próżniowa,

-grill elektryczny,

-sokowirówka,

-blender kielichowy,

-szokówka

-projektor multimedialny z ekranem.