TECHNIK
ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH Z ELEMENTAMI DIETETYKI
CHARAKTERYSTYKA ZAWODU:
Technik żywienia i usług gastronomicznych z elementami dietetyki jest idealnym kierunkiem dla osób dbających o zdrowy styl życia oraz lubiących przygody ze sztuką kulinarną. Daje wiele możliwości zawodowych oraz rozwija zainteresowania kulinarne. Kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia, przygotowaniem przyjęć okolicznościowych oraz sporządzaniem potraw i napojów. Pozwala poszerzać wiedzę z zakresu dietetyki oraz zdrowej i ekologicznej żywności.
ZDOBYWANE UMIEJĘTNOŚCI:
Z nami nauczysz się:
- przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów tradycyjnych i dietetycznych,
- stosowania receptur gastronomicznych,
- układania i oceny jadłospisów,
- stosowania kalkulatorów dietetycznych,
- organizacji imprez okolicznościowych,
- stosowania technik nakrywania stołu,
- stosowania metod obsługi gości,
- planowania i kalkulowania kosztów produkcji,
- wykorzystywania urządzeń gastronomicznych do przygotowywania potraw i napojów,
- przechowywania i utrwalania żywności,
- współpracy w zespole,
- języka obcego zawodowego.
Odbędziesz 8 tygodniową praktykę zawodową w zakładach gastronomicznych na lokalnym rynku lub poza nim. To Twój wybór!!!
PRZEDMIOTY ROZSZERZONE:
Jeden przedmiot do wyboru: matematyka, biologia, chemia, geografia, informatyka, WOS, język obcy nowożytny, fizyka
Wybór należy do uczniów decyduje większość.
TYTUŁ POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE ZAWODOWE:
Po ukończeniu szkoły można uzyskać tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych po potwierdzeniu dwóch kwalifikacji w ramach zawodu:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań,
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
MOŻLIWOŚCI ZATRUDNIENIA:
Po ukończeniu technikum TŻ i UG można:
- prowadzić własną działalność gastronomiczną,
- podjąć pracę w restauracji, kawiarni, hotelu, gospodzie, pubie, stołówce,
- być zatrudnionym w kurortach wypoczynkowych, sanatoriach, domach opieki społecznej,
- pracować w firmach zajmujących się produkcją wyrobów spożywczych,
- po zdobyciu doświadczenia, awansować na stanowisko szefa kuchni,
- podjąć pracę w zakładach gastronomicznych w Polsce i na świecie.
MOŻLIWOŚCI DALSZEGO KSZTAŁCENIA:
Naukę można kontynuować na kierunkach:
- Technologia żywności i żywienie człowieka,
- Technologia i organizacja gastronomii,
- Żywienie człowieka i ocena żywności,
- Gastronomia i hotelarstwo,
- Dietetyka,
- Gastronomia i sztuka kulinarna,
- Bezpieczeństwo żywności.
CZYM MOŻEMY SIĘ POCHWALIĆ:
-
Wysoką zdawalnością egzaminów zawodowych,
-
Nowoczesnymi i bardzo dobrze wyposażonymi pracowniami,
-
Udziałem w olimpiadach np. Olimpiadzie Wiedzy i Umiejętności Rolniczych w bloku gastronomia oraz w Ogólnopolskiej Olimpiadzie Wiedzy o Żywieniu i Żywności, gdzie uzyskanie tytułu finalisty lub laureata w etapie centralnym zwalnia z części pisemnej kwalifikacji HGT.02 i HGT.12 z wynikiem 100% , a także daje możliwość dostania się na wiele uczelni bez postępowania kwalifikacyjnego.
Mamy swoją finalistkę!!!
Udziałem w unijnych projektach dającym uczniom atrakcyjne staże oraz nowy sprzęt do wyposażenia pracowni. Nasz najnowszy sprzęt to:
-urządzenie do sous vide,
-pakowarka próżniowa,
-grill elektryczny,
-sokowirówka,
-blender kielichowy,
-szokówka
-projektor multimedialny z ekranem.